Architectuur

A Prewar Manhattan Apartment krijgt een eigentijds herontwerp

Architectuur A Prewar Manhattan Apartment krijgt een eigentijds herontwerp

The Great Gildersleeve: French Visitor / Dinner with Katherine / Dinner with the Thompsons (November 2018).

Anonim

Een giraffe sculptuur van Benedetta Mori Ubaldini in een gang; de prints zijn van Gary Hume en de V'Soske-tapijten zijn ontworpen door Mindel.

Een giraffe sculptuur van Benedetta Mori Ubaldini in een gang; de prints zijn van Gary Hume en de V'Soske-tapijten zijn ontworpen door Mindel.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het septembernummer van.

Een jong stel dat hun appartement in Fifth Avenue renoveerde wist dat benauwdheid iets was om te vermijden. Een meer formele plaats zou misschien een heel eind op weg kunnen zijn, dachten ze, toen hun twee kinderen hun eigen kinderen hadden. Maar voor nu zou het belachelijk zijn. "Dit draait allemaal om het balanceren van jeugdige instincten met de voordelen van succes, " zegt architect Lee F. Mindel van Shelton, Mindel & Associates, waarin hij de transformatie beschrijft die hij voor zijn klanten uitvoerde, een vastgoedontwikkelaar in Manhattan en zijn ondernemer-vrouw, die organiseer diners voor hun krachtige collega's en vrienden. "De grootste vorm van grootsheid voor mij zijn ruimtes die niet vernauwen, die je opties bieden."

Nauwelijks veranderd sinds het gebouw in de jaren 1930 werd geopend, voelde het appartement beperkt, met smalle gangen en vele afzonderlijke kamers. Mindel heeft het gestript. "We wilden iets moderns, maar warms, voor een gezin", zegt de vrouw. Met dat in gedachten zorgde de architect ervoor dat de woonruimtes stroomden - en dat ze dat in verschillende richtingen deden. "We probeerden de schaal af te breken en de ruimte te openen", legt hij uit. "Ik zie dit niet als minimalisme. Het snijdt niet iets naar beneden, maar bouwt iets op nadat het tot zijn essentie is gedestilleerd. "

Als een opera-ouverture worden de designthema's van tevoren voorgesteld, in de privéliftingang afgewerkt in walnoot en wit pleisterwerk. Een op maat gemaakt V'Soske-tapijt gluurt uit onder een deur van gestraald glas dat gloeit van binnenuit. Je ziet niet alleen een glimp van de materialen die in de woning spelen, je begrijpt ook subliminaal dat hoewel er grenzen zijn, ze poreus zijn.

Vooraan zijn de openbare ruimtes: een woonkamer, een eetkamer en een mediaruimte / bibliotheek die ook dienst doet als het kantoor aan de man. Hier, evenals elders, blijven zakdeuren open om barrières te ontbinden en het verkeer te vergemakkelijken. In een andere knipoog naar de manier waarop gezinnen nu leven, voegde Mindel de twee meidenkamers in en breidde de keuken uit met een grote speelruimte voor de kinderen, waarvan de slaapkamers, met de master suite, de achterkant van het appartement innemen.

Wat op het eerste gezicht een sober modern huis lijkt te zijn, blijkt niet zo dichtgeknoopt te zijn. In de woonkamer richtte de architect zijn vinger op een tweede opname, die op Fifth Avenue neerkijkt en een alternatieve as creëert voor het hoofdzicht op Central Park. Een wandlamp van Jean Prouvé en Charlotte Perriand zet de middellijn uit voor een zithoek in de zuidwesthoek, terwijl de kalkstenen haard een andere markeert voor de kamer als geheel. Meerdere focuspunten geven het gevoel dat er geen vaste manier is om dingen te doen, geen richting. Daartoe wordt de oriëntatie van de eiken vloerdelen tussen kamers en andere hoeken geïntroduceerd door de X-vormige basis van een Maison Jansen-cocktailtafel en de kriskras verlopende poten van Poul Kjærholm-stoelen. "Diagonalen laten je voelen dat de ruimte niet statisch is", zegt Mindel. "De architectuur beweegt."

A Prewar Manhattan Apartment krijgt een eigentijdse RedesignView Slideshow

1 / 10Schuif 1 van 10

In de woonkamer wordt een cocktailtafel van Maison Jansen omringd door Poul Kjærholm-stoelen van Furniture from Scandinavia, op maat gemaakte fauteuils die zijn bekleed met een Romo linnen fluweel en een Hjorth-bank uit 1929; de zijtafels uit de jaren '50 zijn van Franco Albini en het aan de muur gemonteerde Potence-licht is van Jean Prouvé en Charlotte Perriand.

Het toevoegen van een andere dynamiek is de oscillatie tussen de smaak van man en vrouw. "We houden allebei van een moderne esthetiek, " zegt ze. Maar binnen die parameter variëren hun voorkeuren. Terwijl hij bijvoorbeeld afwijkt van kleur, vindt ze het heerlijk. De architect slaagde erin beide te bevredigen. "De mensen die naar ons appartement komen en ons kennen, zeggen:" Oh, er is kleur, maar de kleur waarmee hij kan leven ", zegt de vrouw. Ze maakt grappen dat haar man geen lavendelaccenten opmerkt in de master-zitkamer, die ook dienst doet als haar kantoor. Het mandarijn-en-limoenpalet van de gestoffeerde eetkamerstoelen is verrassend ingetogen; en terwijl de hete sinaasappel van de Italiaanse klassieke verlichtingsarmaturen in de keuken allesbehalve subtiel is, is die tint als een uitroepteken vervat. De roze en rode Ettore Sottsass-totem in de eetkamer, geeft ze toe, is 'niet zijn favoriete stuk'. Maar hij kan zich altijd terugtrekken in de mannelijke redoute van de mediaruimte / bibliotheek, waar zowel een muur als een bureaustoel zijn bedekt met bruin leer.

"Hij is een macho-modernist en ze is een schattig meisje, " zegt Mindel. "Ze wilde niet overweldigd worden door hem, en hij wilde niet door haar worden overdreven. Het is een huwelijk. "En te oordelen naar het appartement, dat jeugdig gemak en volwassen formaliteit in evenwicht brengt bovenop een bepaald yin en yang, is het een huwelijk dat werkt.

Populaire Berichten