Shoppping

Harry Winston's Shanghai Boutique

Shoppping Harry Winston's Shanghai Boutique

Dramatic Look (April 2019).

Anonim

De levendige stad Shanghai heeft geen tekort aan architecturale monumenten uit de 21e eeuw, met stellaire werken van Norman Foster, Michael Graves, Skidmore, Owings & Merrill, Paul Andreu en andere vette talenten. Een van de leukste toevoegingen aan het stadsbeeld is echter geen gebouw met een groot gebaar, maar een juweeltje met twee verdiepingen dat onlangs is geopend in de glinsterende wolkenkrabbers in het chique winkelgebied Xintiandi. Maak dat een juwelendoos, want we hebben het over het nieuwe Shanghai vlaggenschip van Harry Winston.

Het is de derde boetiek van het gerenommeerde juwelenbedrijf in China, maar de enige die vrijstaand is. De New Yorkse architect en interieurontwerper William Sofield, de zachte stemmende smaakmaker (en AD100 honoree) die sinds 2008 ruimtes ontwerpt voor Harry Winston, heeft de prestigieuze opdracht afgehandeld.

De architect voorzag een winkel die een vormveranderende Chinese benadering van de ruimte weerspiegelt. "Ik ben altijd een bewonderaar geweest van de klassieke Chinese architectuur, en wat ik er geweldig aan vind, is de abstractie van de gebouwen", zegt Sofield. "Ze kunnen klein zijn, maar voelen erg groot aan of zijn erg groot en voelen erg klein aan. Ik wilde een gebouw maken dat intiem maar ook monumentaal was. "

Zijn Shanghai-structuur bestaat uit volumes die sluw zijn gebeeldhouwd om de relatief kleine voetafdruk van het 3.500 vierkante meter grote gebouw te doen lijken. Het begint met de smalle maar torenhoge entree, een kenmerk dat is afgeleid van de hoge poorten en slanke steegjes die kenmerkend zijn voor de 19e-eeuwse Shikumen-architectuur in Sjanghai. Het ovale atrium, met een zwart-witte marmeren vloer die verwijst naar de locatie van het bedrijf in Fifth Avenue, is slechts ongeveer 25 voet lang, maar schiet helemaal naar de top van het gebouw, vernauwt zich hier en verruimt daar, dankzij gips gevormd in samengestelde bochten die, noteert Sofield, "niemand is gewend om het tegenwoordig te doen."

Bij de top van het atrium is een oogverblindend ellipsvormig dakraam dat natuurlijk licht in het hart van de winkel laat stromen - langs de kronkelige metalen trap met bronzen accenten en dansend over gefacetteerde juwelen genesteld in hoekige bronzen vitrinekasten. De privéruimtes zonder ramen daarentegen zijn voorzien van indirecte koofverlichting die de indruk wekt van zonneschijn die binnendringt door discrete openingen langs de bovenkanten van de muren.

Weinig van de muren van de winkel staan ​​in een rechte hoek en geen enkele kamer is perfect vierkant. Dientengevolge lijkt het gebouw te evolueren voor je ogen, vouwend en ontvouwend als een Chinees scherm.

Zedd geeft een thuisrondleiding door zijn huis in de heuvels | Geopende deur

Sofield speelde ook met de relatie tussen exterieur en interieur. Een groot deel van de façade bestaat uit zigzaggende glasplaten (een ander Chinees schermeffect), waarvan sommige helder zijn en andere bedekt met goud, verwijzend naar de oude techniek van églomisé. Op sommige plaatsen bedekt het goud het glas volledig, terwijl het in andere plaatsen dun genoeg wordt toegepast om licht toe te laten, "zoals door een mist", legt de architect uit. Dit betekent ook dat het straatverkeer wordt verduisterd zonder te worden vernietigd.

"Traditioneel zijn juweliers een beetje gewaagd, en die oude bewakingsomgeving is voor veel mensen onaangenaam geworden", zegt Sofield. In zijn ontwerp zijn shoppers "zich bewust van de stad maar niet op een afleidende manier", voegt hij eraan toe. "Het interieur voelt zich beschermd en tegelijkertijd open. Ik ben een beetje een claustrofoob, dus ik denk dat dat van grote invloed is op mijn esthetiek. "

Harry Winston bevindt zich op 188 Tai Cang Ro in Shanghai; 011-86-21-2310-6868; harrywinston.com

Populaire Berichten